Kaptein Sabeltann Wiki
Advertisement

Kaptein Sabeltann og Grusomme Gabriels Hemmelighet er en familieforestilling spilt på Hvalstrand i Asker med premiere 23. juli 1995. Årsaken til at den ble spilt på Hvalstrand og ikke Kristiansand Dyrepark var konflikten mellom Terje Formoe og Dyreparken der førstenevnte besluttet å skifte spillested for forestillingene.

Forestillingen er ganske lik den som ble spilt året før bare at ulike ting ble byttet ut, for å tilpasse miljøet rundt Hvalstrand. Handlingen er ganske lik som den som ble spilt året før nemlig, Kaptein Sabeltann og Hemmeligheten i Kjuttaviga. Alle fra året før spilte de samme rollene, utenom Knut Haugmark  som ikke kunne spille grunnet sykdom, da erstattet skuespiller Ole-Hermann Gudim Lundberg.

Handling[]

Det har gått et par år siden, Kaptein Sabeltann forsvant fra Hvalstrand etter å ha tapt fektekampen mot sjømannen Ruben. Fra den dagen ble det godt å leve for vennene våre igjen. Tante Bassa er så lettet og glad, at hun går omkring og traller og synger i vertshuset nesten hele dagen. Vesle Sunniva har blitt en liten forelsket dame i løpet av sommeren. I Rubens hus har nemlig en ung mann med blå øyne og langt lyst hår og ring i øret flyttet inn. Pinky som før kalte seg "verdens yngste sjørøver" har blitt sjømannen Rubens beste venn og medhjelper. Men dessverre, freden i Hvalstrand  skal ikke vare så lenge. Ikke så langt unna, er det noen som legger skumle planer.

Forestillingen i media[]

Fra ilden til Asker[]

Av Lasse Gimnes for VG, 24. juli 1995  [1]

Sabeltann erobret Hvalstrand i natt. Kaptein Sabeltann og Terje Formoe har erobret Hvalstrand Bad i Asker. I natt klarte han å kapre nye områder og nye tilskuere, med stor selvtillit og overbevisning.


2250 personer smilte, hylte og klappet da Sabeltann viste unge og gamle hva sjørøveri egentlig handler om.

Dermed innledet Kaptein Sabeltann i Terje Formoes skikkelse en nye æra. Tiden med bråk og rabalder i Kristiansand er over. En ny tid i gledens tegn har startet

Høy stemning

Stemningen var høy fra start til mål. I 70 minutter holdt Sabeltann og sjørøverne tilskuerne i full konsentrasjon. Presis 19 minutter før midnatt ankom han Asker.

Nå gjenstår det for Sabeltann å vise sin storhet for 34 000 personer. Sabeltann har solgt til den store gullmedaljen.Ingen tvil: Kaptein Sabeltann har funnet tonen. Flyttingen fra Kristiansand til Asker har ikke satt Sabeltann ut av spill. Han trives i sitt nye farvann. Og publikum vil strømme på alle kvelder og netter frem til og med 7. august. I går sto foreldre og barn i kø fra klokken 21. 00. Portene åpnet 21. 15 og forestillingen startet 23. 00. Klart de måtte lodde formen til sjørøveren i alles hjerter. Totalt 36 000 billetter ble solgt i løpet av 10 salgsdager. I alt har Terje Formoe lagt opp til 16 forestillinger. Synd å si det, men alt er utsolgt. Det holder ikke å være sjørøver en gang. Det finnes ikke billetter å oppdrive. Først tok han Kristiansand dyrepark. Så stakk han av og nå har han funnet tryggheten på Hvalstrand Bad i Asker utenfor Oslo. Kapteinen, opphavsmannen, skikkelsen og stemmen ser ut til å ha klart det igjen


Glimrende utsikt

Vi har klart å tilpasse oss de nye omgivelsene. Her har vi glimrende utsikt utover Oslofjorden. Vi har nå et større amfi og flere sitteplasser enn vi hadde i Kristiansand, sier en stolt og glad Kaptein Sabeltann. Han følte at nattens forestilling satt som den skulle. Klokken 00. 10 i natt sa han adjø til drøyt 2000 personer. Vi har kun hatt to og en halv måned med forberedelser til dette. Timeplanen har holdt akkurat. Vi har bygd opp en ny scene, jaktet på skuter og sydd kostymer. Full fart, sier Formoe. Men jeg må innrømme at jeg hadde litt sommerfugler i magen før jeg gikk på scenen. Stemningen var også på topp. Nå er vi endelig i gang. Forestillingen skal bare bli bedre og bedre, sier sjørøveren. Bare været kan stoppe Sabeltann og Formoe nå. I går var det varmt i luften og ingen problemer i så måte


Kartet stemte

For kapteinen var ikke nattens erobringssted noe nytt. Terrenget var annerledes enn i Kristiansand. Men kartet stemte bra med terrenget. Slikt kan en ekte sjørøver. Men for meg var dette nesten som å vende hjem. Ja, mitt farvann. Jeg vokste jeg opp ved Oslofjorden, i Fredrikstad, sier en glad og lettet Sabeltann.

Sabeltann i særklasse[]

Av Geir Arne Amlien for Aftenposten, 24. juli 1995  [2]


Spennende - og litt skummelt, stotret lille Stine Strandene (5) etter at det uhyre populære sjørøverspillet var over litt over midnatt i natt.

Hun kom sammen med foreldrene helt fra Svelvik for endelig å oppleve Sabeltann og de andre sjørøverheltene.


Over 30 000 barn og voksne skal på tampen av sommeren glede seg over Terje Formoes barnespill om de fryktede piratene. Etter at de første 28 000 billettene til 12 konserter på Hvalstrand i Asker ble revet vekk, gjorde ordføreren helomvending og gikk med på flere ekstraforestillinger.

I går var det première. Skråningen rundt Hvalstrand Bad var dekket av forventningsfulle, enøyde banditter, mange med plastsverd og sjørøverhatt som ekstrautstyr innkjøpt i de utallige salgsbodene som er strategisk plassert ved inngangen. For dette er også millionbutikk i særklasse. Barna elsker Kaptein Sabeltann og sjørøvereffektene.


Fortumlede etter en time med spenning og moro stimlet 2000 barn og voksne ut mot bilene igjen. - Ungene har gledet seg til denne kvelden i minst ett år. Jeg for min del er i ferd med å bli lei hele greia. Hver morgen putter ungene Sabeltann-videoen i maskinen. Heldigvis er kassetten omsider spilt i filler, humrer Heidi Strandene - mor til to små "sabeltenner".

Medvirkende[]

Produksjonen

  • Regi - Svein Haagensen
  • Manus - Terje Formoe
  • Musikalsk produsent - Alf Emil Eik

Referanser[]

  1. VG 24. juli 1995, side 45
  2. Aftenposten 24. juli 1995

Eksterne lenker[]

Advertisement